Image of Alena Mihulová

Alena Mihulová

Aleně Mihulové bylo přesně sedmnáct let, zrovna studovala ekonomickou školu a spolupracovala s pražským amatérským Aneb divadlem, když jí kamarádka informovala o konkursu na film SESTŘIČKY (1983) režiséra Karla Kachyňi. Navlékli ji do spodního prádla z padesátých let a do ruky dostala scénář. Roli začínající sestřičky Marie po boku Jiřiny Jiráskové dostala z desítek mnohem zkušenějších uchazeček, k čemuž prohlásila: "Když dnes vzpomínám na Sestřičky, musím říct, že to byla jedna z nejhezčích a nejšťastnějších věcí, které mě kdy potkaly. Nikdy nezapomenu, jak skvěle mě, takové trdlo, všichni přijali a snažili se mi pomáhat. A hlavně - potkala jsem při natáčení muže svého života." Tehdy ještě nevěděla, kdo režisér snímku Karel Kachyňa, kterého ve štábu přezdívali „železný dědek“, je a jakým způsobem ovlivní její další život. Během natáčení sestřiček se do o čtyřicet let staršího muže zamilovala a vyšel z toho osobitý vztah, jenž změnil jak její osobní život, tak i hereckou kariéru. Své nejlepší role ztvárnila právě „pod taktovkou“ Karla Kachyňi. Vztah po desetiletém utajování zpečetili svatbou a k sedmdesátinám Alena nadělila svému režisérovi dar v podobě dcery Karolínky. V té době natočili jeden z nejlepších společných snímků drama KRÁVA (1994). V průběhu natáčení filmu byl málokdo informován o jejich vztahu. Film Kráva je skutečně respektovaným českým snímkem, jenž slavil mezinárodní úspěch a o kterém se redaktor New York Post Larry Worth nezdráhal napsat, že působí, jako kdyby Ingmar Bergman natočil Forresta Gumpa. Rozhodně však neměla u svého partnera protekci v obsazování do rolí, důkazem čehož je fakt, že se objevila celkem ve čtyřech jeho snímcích: SESTŘIČKY (1983), SMRT KRÁSNÝCH SRNCŮ (1986), MĚSTEM CHODÍ MIKULÁŠ (1993) a KRÁVA (1994), i přes to že sám Kachyňa od jejich seznámení natočil patnáct celovečerních filmů a tři seriály. Režisér jejich profesní spolupráci popsal následovně: "U mě žádná taková protekce neplatí. Znám Alenku dobře, její osobní náturu i naturel herecký. Takže vím, že může hrát jen určitý typ rolí. A abych ji obsazoval do jiných, to bych si řezal větev sám pod sebou." Mimo Kachyňových filmů ztvárnila ještě hlavní roli v DŽUSOVÉM ROMÁNU (1984) Fera Feniče, objevila se v televizním filmu Morrise Issy DEN DOBRÝCH SKUTKŮ (2000), také v počinu F.A. Brabce KYTICE (2000) a TV filmu Václava Křístka PÁTEK ČTRNÁCTÉHO (2002).


Read bio at tmdb | Read bio at Wikipedia
Born:
May 4, 1965 In Brno, Czechoslovakia
Movie/TV Credits:
28
First Appeared:
In the movie Sestricky 1984-02-29
Latest Project:
Series Zločiny Velké Prahy 2021-01-31
Known For
Poster of Zločiny Velké Prahy
Poster of Milada
Poster of Anthropoid
Poster of Boží pole s.r.o.
Filmography
Series Zločiny Velké Prahy Unknown 2021-01-31
Movie Sněží! Unknown 2019-05-09
Series Pouť Hanka 2018-10-14
Movie Zlatý podraz matka Prokešová 2018-10-25
Movie Moments Unknown 2018-11-22
Movie About a Father Mother Kateřina 2017-01-01
Movie Ice Mother Zuzana 2017-02-23
Series Trapný padesátky Anča 2017-08-28
Movie The Zookeeper's Wife Marysia Aszer 2017-03-31
Movie Milada Maruska - Horák's Housemaid 2017-11-02
Movie Anthropoid Mrs. Moravec 2016-08-12
Series I, Mattoni Knollová 2016-09-02
Movie Home Care Vlasta 2015-07-16
Series Život a doba soudce A. K. obžalovaná Libuše Sochorová 2014-09-01
Movie Lucky Loser kovářova žena 2012-12-25
Movie Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka Marie Luňáková 2012-03-29
Movie Innocence Kamila 2011-01-20
Movie The Magical Duvet pekařka 2011-06-16
Movie Mamas & Papas Unknown 2010-04-15
Series Boží pole s.r.o. Unknown 2007-03-11
Movie Pátek čtrnáctého matka 2003-01-26
Movie Kožené slunce Rokosová 2002-09-08
Movie Wild Flowers Dcera 2000-12-06
Movie The Cow Rosa 1996-01-11
Movie Městem chodí Mikuláš Unknown 1995-10-07
Series Třikrát baron Prášil Unknown 1994-01-01
Movie Džusový román Alena 1988-01-01
Movie Sestricky Marie 1984-02-29