Image of Vladimír Javorský

Vladimír Javorský

Po studiu herectví na JAMU v Brně (absolvoval v roce 1986) působil v letech 1986–91 v brněnském Divadle Na provázku, kde se výrazně podílel na řadě představení – hrál mimo jiné: Hraběte z Hvězdy v Katynce z Heilbronnu, Huga v Zahradní slavnosti, Poutníka v Labyrintu světa a Lusthausu srdce, Uie v Baletu makábr, Rašína v Rozrazilu, několik shakespearovských rolí vytvořil v inscenacích Shakespearománie I. a II., v Tanečních hodinách hrál postavu pojmenovanou On I. atd. Další jeho angažmá bylo v letech 1993–96 v pražském Činoherním klubu (z rolí např.: Andrew v Sexu noci svatojánské, Figaro ve Figarově svatbě, Liboveský ve Vodním družstvu, Aston ve Správcovi aj.). Jeho jméno se od tohoto období objevuje i v dalších divadlech, kde občas hostuje (Divadlo Archa, Viola, Divadlo v Řeznické, Divadlo v Dlouhé ad.). Členem činohry Národního divadla se stal v roce1999. Předcházelo tomu hostování ve dvou inscenacích (hrál Františka v adaptaci Hrubínovy Romance pro křídlovku a několik rolí v přepisu Hrabalovy prózy Obsluhoval jsem anglického krále). Z dalších rolí, které v Národním divadle nastudoval a hrál: titulní Shakespearův Hamlet, titulní Klicperův Hadrián z Římsů, Kníže Myškin v adaptaci Dostojevského Idiota, Kotrlý v Havlově Pokoušení, Pěstoun, Muž z baru a Číšník v benefici Luby Skořepové Prospaný život, Václav v Tylových Krvavých křtinách, Mistr Šimon v Molierově Lakomci, Kuťápka ve Šrámkových Zvonech, Bratr Lorenzo v Shakespearově Romeovi a Julii, Snake v Sheridanově Škole pomluv, Neprosil ve Štechově komedii David a Goliáš aj. V roce 2009 se rozhodl své angažmá v Národním divadle ukončit. V současném repertoáru činohry ND však ještě hraje Dobčinského v Gogolově Revizorovi, Prince, Loupežníka a Soba ve Sněhové královně (podle Andersena) Malého Charlese Aikena v Lettsově Srpnu v zemi indiánů, Dr. Hronce ve Stodolově Čaji u pana senátora a Muže s hůlkou v Čapkově Věci Makropulos. Má na svém kontě asi padesát filmových a televizních rolí (např. Největší z pierotů, Báječná léta pod psa aj.).


Read bio at tmdb | Read bio at Wikipedia
Born:
May 2, 1962 In Ostrava, Czechoslovakia [now Czech Republic]
Movie/TV Credits:
60
First Appeared:
In the series Černá země 1985-01-01
Latest Project:
Movie Tady hlídáme my 2022
Known For
Poster of Tady hlídáme my
Poster of Mária Terézia
Poster of The Adventurers
Poster of Černá země
Filmography
Movie Tady hlídáme my Herian 2022
Series Božena Johann Pankel 2021-01-03
Movie Jako letní sníh – Život J. A. Komenského 2021-01-04
Movie A Colourful Dream (voice) 2020-10-07
Movie The Glass Room Veselý 2019-03-14
Movie Vévodkyně a kuchařka vévodkyně 2018-09-17
Movie Poslední útěk Jeronýma Pražského 2018-05-29
Movie Clergy ginekolog 2018-09-28
Movie The Adventurers Robin (Pierre's Superior) 2017-08-11
Series Bohéma Vlasta Burian 2017-01-15
Series Mária Terézia Ignatius Kampmuller 2017-12-27
Movie Milada Alois Schmidt 2017-11-02
Series I, Mattoni otec Mattoni 2016-09-02
Movie The American Letters Josef Václav Sládek 2015-01-04
Movie Rumbling Viktor Stach - Lawyer 2015-01-01
Movie The Little Man Mistr Drobný 2015-04-30
Movie Little from the Fish Shop Unknown 2015-05-28
Series Jan Hus král Václav IV. 2015-05-29
Movie The Seven Ravens Priest (voice) 2015-05-28
Movie Angels of Everyday 2014-10-09
Series Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů Žrec 2013-06-29
Movie Čtyřlístek ve službách krále Primář (voice) 2013-02-28
Series Špačkovi v síti času Číslo 205 2013-08-31
Series Sanitka 2 2013-09-06
Movie Duch nad zlato Pajdák 2013-12-24
Movie Cyril and Methodius - The Apostles of the Slavs Unknown 2013-12-19
Movie Tady hlídám já Herian 2012-05-31
Movie The Man Who Laughs Cocher Avine 2012-12-26
Movie Lucky Loser převozník 2012-12-25
Series Čapkovy kapsy Unknown 2011-09-04
Movie Flower Buds Jarda 2011-12-15
Series Karlík, zlatá rybka Narrator (voice) 2010-11-18
Series Poste restante 2010-02-26
Movie Legenda o lietajúcom Cypriánovi Romuald Hadbavny 2010-07-29
Movie Toys in the Attic rytíř Krasoň 2009-03-05
Movie Dum U Zlateho usvitu Heliodromus 2009-12-25
Movie El Paso Hloušek 2009-03-17
Movie I'm All Good Pepé 2008-05-05
Movie May kněz 2008-08-21
Movie La Vie en Rose Street spectator 2007-02-14
Movie Chyťte doktora MUDr. Jan Lukeš 2007-11-29
Movie Swingtime 2007-02-25
Movie ROMing pošťák, ďábel, bůh 2007-05-31
Movie Panic je nanic Vaškův otec 2006-01-25
Movie A Little Piece of Heaven Šebek 2005-02-10
Movie Království potoků Potůček 2005-12-24
Movie Most Father 2003-06-11
Movie Ene bene Pavel Kittnar 2000-02-10
Series Three kings štábní kapitán Václav Morávek 1998-01-01
Movie An Ambiguous Report About the End of the World Unknown 1997-02-13
Movie The Wonderful Years That Sucked Šperk 1997-04-03
Movie Ruffiano and Sweeteeth páter Amadeus 1997-09-11
Movie Cerni baroni voj. Jasánek 1992-06-04
Movie Wolfgang A. Mozart Unknown 1991-12-01
Series The Great Debureau Jean-Gaspard Deburau 1990-01-01
Movie Nemocný bílý slon Unknown 1990-03-01
Series Chlapci a chlapi Ctibor 1988-10-02
Movie The Galoshes of Happiness Schreiber 1987-04-01
Movie Landscape with Furniture Zdenek Kloucek 1987-03-01
Series Černá země Kuba Sršáň 1985-01-01