Image of Petr Kostka

Petr Kostka

​Petr Kostka se narodil v Říčanech u Prahy. Pochází ze starého divadelního rodu, jehož kořeny sahají až do 1. poloviny 19. století. Jeho otcem byl herec Jiří Kostka. Po maturitě na Vyšší hospodářské škole složil v roce 1957 úspěšně zkoušky na DAMU. Studium ale nedokončil a v roce 1960 nastoupil do Městských divadel pražských. První filmové role ztvárnil s úspěchem už v 2. ročníku DAMU, ale definitivně se u diváků i odborné kritiky prosadil v roce 1960 snímkem VYŠŠÍ PRINCIP, kde hrál jednoho ze studentů popravených za stanného práva. Následovala strmá herecká kariéra. V následujících desetiletích patřil k nejobsazovanějším a velice populárním českým hercům. S přehledem hrál hlavní i vedlejší postavy, z významných rolí lze uvést např. postavu sedláka Petra ze snímku Karla Zemana BLÁZNOVA KRONIKA, šlechtického mladíka v televizní středověké detektivce ZLOČIN NA ZLENICÍCH HRADĚ, šlechtice Millese z historického televizního filmu Ludvíka Ráži PRIC A CHUĎAS nebo dvojroli bratrů Burešových coby pilotů kosmické lodi ve sci-fi Jindřicha Poláka ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM. Měl mimořádně rozsáhlý herecký rejstřík, byl obsazován do nejrůznějších žánrů od psychologických dramat přes dobrodružné filmy až k ryzím komediím. Ty měl ostatně nejraději. Diváci si ho mohou pamatovat jako zákeřného Carlose ve Vorlíčkově filmu COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT nebo jako věčně nervózního a uhoněného pana Nováka v komediích PÁTEK NENÍ SVÁTEK a V PODSTATĚ JSME NORMÁLNÍ. Objevil se jako jeden z hlavních hrdinů podprůměrného seriálu INŽENÝRSKÁ ODYSEA. V 80. letech zájem filmařů o jeho služby poněkud poklesl a více ho vytěžovala televize. Zahrál si v řadě seriálů, mezi ty, kde měl významný prostor, patří SANITKA, SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE nebo MY HOLKY Z MĚSTEČKA. V řadě dalších se objevil v epizodních rolích. V 90. letech se nejčastěji objevoval v televizních pohádkách a inscenacích. Ztvárnil jednoho z kriminalistů v oblíbeném seriálu HŘÍCHY PRO PÁTERA KNOXE a divácky vděčnou postavu penzionovaného vrchního strážmistra Šiktance v úspěšných ČETNICKÝCH HUMORESKÁCH. Pokud jde o divadelní angažmá, v roce 1974 přešel do Národního divadla, kde hrál v řadě prestižních představení, jako byl Hamlet nebo Vévodkyně valdštejnských vojsk. V roce 1994 přestoupil do souboru Divadla na Vinohradech, kde působí dodnes. Ve významných rolích se objevil např. ve hrách Smutek patří Elektře, Královna Kristina nebo Král se baví. V roce 2003 se stal nositelem divadelní ceny Thálie. Z rozsáhlé práce na poli dabingu vyčnívá např. postava Mikoláše (František Velecký) z historické fresky MARKÉTA LAZAROVÁ či esesáka Kukucka (Oleg Tabakov) ze snímku KUKAČKA V TEMNÉM LESE. Za nadabování detektiva Poirota ve stejnojmenném seriálu obdržel cenu Františka Filipovského. První manželství, ze kterého zůstaly Petru Kostkovi dvě dcery, skončilo tragickou autonehodou jeho ženy Ingrid Kostkové-Vavrouchové. Ovdovělý herec se oženil s kolegyní z Městských divadel pražských Carmen Mayerovou. Narodila se jim dcera Tereza Kostková, dnes úspěšná herečka a moderátorka. Petr Kostka je dnes již vícenásobným dědečkem.


Read bio at tmdb | Read bio at Wikipedia
Born:
Jun 11, 1938 In Říčany u Prahy
Movie/TV Credits:
76
First Appeared:
In the movie Probuzení 1959-01-01
Latest Project:
Series Kukačky 2021-01-08
Known For
Poster of Poslední útěk Jeronýma Pražského
Poster of Království potoků
Poster of Z hříček o královnách
Poster of A Prague Underworld
Filmography
Series Kukačky Unknown 2021-01-08
Movie Narušitel Unknown 2019-01-24
Movie Princezna a půl království Vypravěč (voice) 2019-12-24
Movie Poslední útěk Jeronýma Pražského Unknown 2018-05-29
Movie Kouzelník Žito Král 2018-12-24
Series Sanitka 2 Unknown 2013-09-06
Movie Království potoků baron 2005-12-24
Series Pojišťovna štěstí Unknown 2004-09-12
Series Četnické humoresky Jaroslav Šiktanc 2001-01-04
Series Černí andělé Unknown 2001-11-04
Movie O třech ospalých princeznách Unknown 1999-01-01
Movie O zlé a dobré vodě Unknown 1998-01-04
Movie Poprask na laguně Unknown 1997-04-12
Movie Štěstí krále Alfonse Unknown 1996-01-01
Movie Zelňačka starosta 1996-03-13
Movie Není houba jako houba Houbovous 1996-01-01
Movie O moudré Sorfarině Unknown 1995-01-01
Series Z hříček o královnách Walter Raleigh 1994-01-01
Series Laskavý divák promine Macháček 1994-01-01
Movie The Immortal Woman vícekrál 1993-11-25
Movie Pravda a lež Unknown 1992-01-01
Movie Víla z jeskyně zla Robert 1991-01-01
Movie Král a zloděj Unknown 1991-12-29
Series Záhada tří kapitánů Unknown 1990-01-01
Movie Duch času Unknown 1990-01-01
Movie O podezíravém králi Unknown 1989-03-19
Movie Evropa tančila valčík Unknown 1989-12-29
Series A Prague Underworld Unknown 1988-04-02
Series Synové a dcery Jakuba skláře Unknown 1986-02-09
Movie O Popelákovi král 1986-07-06
Movie Drahý Bedřichu Unknown 1985-01-01
Movie Ruffiano and Sweeteeth Rybář 1984-01-01
Movie Hubert the Smart Boy Inspektor Mourek 1984-01-01
Series Povídky malostranské Unknown 1984-01-01
Movie The Infinity Castle Unknown 1984-10-31
Movie Naši furianti Matěj Šumbal, radní 1983-01-01
Movie Jara Cimrman Lying, Sleeping Mánes 1983-09-30
Movie Spor herečky Kvapilové Jaroslav Kvapil 1982-01-01
Series Zahrada dětí Father 1982-01-01
Series Pouť králů Unknown 1982-01-01
Movie V podstatě jsme normální Unknown 1981-01-01
Movie Friday Is No Holiday Unknown 1980-03-01
Series Starožitníkův krám Brass 1980-01-01
Series Inženýrská odysea Ing. Václav Pešek 1980-09-05
Movie The Secret of Steel City Van Hulshof 1979-05-01
Movie Kufr plný nadějí Unknown 1978-01-01
Movie Silvestr 1978 Unknown 1978-12-31
Movie Padavka Unknown 1978-06-08
Movie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea Karel Bureš / Jan Bureš 1977-06-01
Movie Paleta lásky Unknown 1976-01-01
Movie Ženitba Kočkarev 1976-01-01
Movie Bližní na tapetě: Výlet do neznáma 1974-01-01
Movie Robinson Girl Jaroslav Bor 1974-12-01
Movie Bláznova smrt kapitán Exner 1973-01-01
Movie Evil Night Porucík VB Eda Krátký 1973-12-14
Movie The Secret of a Great Narrator Unknown 1972-04-28
Series Bakaláři Unknown 1972-02-19
Movie Strýčkův sen Unknown 1971-01-01
Series Princ a chuďas Miles Hendon 1971-12-25
Movie Zločin na Zlenicích hradě Unknown 1971-11-30
Series Bližní na tapetě Unknown 1970-02-21
Movie Lucky Jim James Dixon 1969-01-01
Movie Maratón Unknown 1968-12-31
Movie O princezně, která pořád vařila Unknown 1967-05-14
Movie Dva šlechtici z Verony Unknown 1966-01-01
Series Dobrodružství Huckleberryho Finna Duke 1966-01-01
Movie Crime at the Girls School Bartoš 1966-02-18
Movie První den mého syna Oldrich Olejník 1965-03-25
Movie Polka jede do světa Unknown 1965-04-14
Movie The Jester's Tale Unknown 1964-12-18
Movie Spanilá jízda Unknown 1963-04-13
Movie The Dynamite Watcher Unknown 1963-10-04
Movie Zelené obzory Unknown 1962-09-07
Movie Florián Václav 1961-12-22
Movie Higher Principle Honza 1960-09-19
Movie Probuzení automechanik Vilda 1959-01-01