Image of Květa Fialová

Květa Fialová

​Květa Fialová se narodila na Slovensku, v obci Vel'ké Dravce v okrese Lučenec. Její maminka byla výtvarnice, vedle malby se věnovala i sochaření. Na Slovensku žila rodina do roku 1938, kdy je slovenští nacionalisté přinutili odejít do Čech. Z konce 2. světové války si dospívající Květa odnesla nanejvýš traumatizující zážitek, když ji spolu s matkou brutálně znásilnili sovětští vojáci. Tato zkušenost byla počátkem jejího komplikovaného a rozporuplného vztahu k mužům. Po válce se matka vrátila na Slovensko a Květa Fialová zůstala sama. Přitahovalo ji divadlo a v roce 1946 začala hrát v Českém Těšíně. Téhož roku byla přijata na brněnskou konzervatoř. Pokračovala studiem na JAMU, které úspěšně zakončila v roce 1950. Ještě během studia se objevila v malé roli zapomenutého budovatelského snímku VELKÁ PŘÍLEŽITOST. V 50. letech postupně prošla divadelními angažmá v Opavě, Českých Budějovicích, Kolíně a jednu sezónu hrála dokonce ve vzdáleném Martině na Slovensku. Přestože se pohybovala na oblasti, byla obsazena v několika nevýrazných filmech oné doby. Do Prahy mladou herečku pozval v roce 1958 Jan Werich. Divadlu ABC zůstala v následujících desetiletích věrná i po jeho připojení k Městským divadlům pražským až do roku 1991 a i později zde pohostinsky vystupovala. Příchod do Prahy znamenal větší nabídku filmových rolí. V 60. letech ztvárnila řadu výrazných filmových postav. Objevila se např. ve válečných dramatech SMRT SI ŘÍKÁ ENGELCHEN nebo OSTŘE SLEDOVANÉ VLAKY. Česká kinematografie ale především v Květě Fialové objevila ideální představitelku krásných osudových žen a v 60. letech se tak herečka stala pro mužské publikum sexy symbolem. Její životní rolí se stala postava barové zpěvačky v parodii na divoký západ LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA. Protože neuměla zpívat, pěvecký part za ni nazpívala zpěvačka Yvetta Simonová. Ta ji ostatně zastoupila po pěvecké stránce i v muzikálu ZVONOKOSY o několik desítek let později. Typově podobné role femme fatale si zopakovala i v parodiích na brakové detektivky (FANTOM MORRISVILLU) a špionážní thrillery bondovského střihu (KONEC AGENTA W4C PROSTŘEDNICTVÍM PSA PANA FOUSTKY) a v detektivkách (PARTIE KRÁSNÉHO DRAGOUNA). Slušný prostor jí od konce 60. let poskytla i televize. Objevila se např. v inscenaci VAJÍČKO, seriálu HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO nebo v představení CHARLIEHO TETA. Její filmová, televizní i divadelní kariéra plynula bez větších propadů a s přibývajícím věkem bez problémů měnila svůj herecký typ z osudových žen na zralé elegantní dámy a babičky, které hrála s nezaměnitelným šarmem a nadhledem. Taková byla její hraběnka v parodii ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA nebo babička v rodinné komedii S TEBOU MĚ BAVÍ SVĚT. Své role uměla ztvárnit s typickou sebeironií a lehkou nadsázkou. Má široký herecký rejstřík, objevila se prakticky ve všech žánrech, největší podíl ale tvořily komedie, které také měly největší ohlas. V pozdějším věku našla svou parketu v postavách záhadných a komicky výstředních starých dam a řadu si jich zahrála zejména v televizních inscenacích, jako např. TŘI ALBERTI A SLEČNA MATYLDA, ZÁHADNÁ PANÍ SAVAGEOVÁ nebo TŘI DÁMY S PISTOLÍ. I v důchodovém věku, kdy většina hereček postupně mizí z obrazovek a filmového plátna, zůstala často obsazovanou a populární herečkou. Z jejích četných, většinou komediálních divadelních rolí stojí za zmínku např. Marta Brewsterová ve hře Jezinky bezinky nebo hlavní ženská role v černé komedii Harold a Maud. Pokud jde o osobní život, poprvé se provdala už v 21 letech, ale vzhledem k jejímu svéráznému vztahu k mužům manželství trvalo velmi krátce. Mladou herečku manželský život vyděsil natolik, že od manžela utekla a nějaký čas dokonce přespávala v opuštěné márnici kolínského hřbitova. Svého druhého muže, režiséra Pavla Hášu, poznala v roce 1957 a o dva roky později se vzali. Manželství nejenže vydrželo, ale lze ho považovat za šťastné - především díky tomu, že oba partneři k sobě byli nanejvýš tolerantní a dopřávali si vzájemně velkou míru svobody. V roce 1962 se jim narodila dcera a dnes je již Květa Fialová babičkou. Herečka se vždy zajímala o východní nauky, zejména budhismus, o okultismus a čarodějnictví. Vlastní sbírku předmětů vztahujících se k tomuto okruhu zájmů.


Read bio at tmdb | Read bio at Wikipedia
Born:
Sep 1, 1929 In Veľké Dravce
Movie/TV Credits:
79
First Appeared:
In the movie Veliká příležitost 1950-04-14
Latest Project:
Movie Definice lásky 2013-01-06
Known For
Poster of Panic je nanic
Poster of The Wonderful Years That Sucked
Poster of Anamnese
Poster of Štika v rybníce
Filmography
Movie Definice lásky Unknown 2013-01-06
Movie Praho, má lásko Mrs. Matušková (segment "Právnička") 2012-11-22
Movie Když kámen promluví Herself 2011-03-04
Movie Gorila Unknown 2011-12-02
Series S Italem v kuchyni Herself 2009-09-27
Movie Pamětnice Viola Vávrová 2009-11-05
Series Top Star Magazín Unknown 2008-03-12
Movie Panic je nanic Vaškova babička 2006-01-25
Series 13. komnata Unknown 2006-01-03
Movie Holiday Makers Šarlota 2006-04-20
Movie Searching for Ester Herself 2005-04-12
Series Bazén Libuše Šubrtová 2005-08-22
Movie Vladimír Menšík – 75 Unknown 2004-10-09
Movie Andělská tvář Directress 2002-03-14
Movie Paní Mlha Unknown 2000-04-23
Series Hotel Herbich Lili 2000-01-10
Movie Passage Unknown 1997-02-27
Series Joséphine, Guardian Angel Régina (2009) 1997-12-15
Movie The Wonderful Years That Sucked babička Líba 1997-04-03
Movie Štěstí krále Alfonse Unknown 1996-01-01
Movie Too Loud A Solitude Old Mancinka 1995-03-30
Movie Byl jednou jeden polda stará dáma 1995-02-02
Movie Pozor na Kozoroha Unknown 1994-01-01
Series Náhrdelník Unknown 1992-01-01
Series Druhý dech Unknown 1989-10-01
Movie Nine Circles of Hell Unknown 1989-01-10
Movie My Daughter's Operation Unknown 1988-03-17
Series Strom pohádek The Good 1987-01-01
Movie Světlo v tmách Unknown 1986-01-01
Movie It's Not Me Návrhářka 1986-08-01
Movie Honza a tři zakleté princezny Unknown 1984-01-01
Series Povídky malostranské Unknown 1984-01-01
Movie Zlaté kapradí Unknown 1984-03-23
Movie Evo, vdej se! Unknown 1983-01-01
Movie O bílém jadýrku Unknown 1983-03-18
Movie With You The World Is Fun babička 1982-12-06
Movie Propast Unknown 1982-01-01
Movie Half a House Without a Groom Sámková 1981-03-20
Series Starožitníkův krám Governess 1980-01-01
Movie Smrť šitá na mieru Blumová 1980-02-17
Movie Anamnese Frau Schaffroth 1980-05-25
Movie Cnostný Metod Unknown 1979-01-01
Movie Bílá kočička Unknown 1979-03-11
Movie Adele Hasn't Had Her Dinner Yet hraběnka Thunová 1978-08-04
Movie Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert Unknown 1976-01-18
Movie Léto s kovbojem Unknown 1976-01-01
Movie Krejčí Šajtle Dobrodruh Unknown 1975-01-01
Movie Bližní na tapetě: Výlet do neznáma 1974-01-01
Movie Skrytý prameň Unknown 1974-01-18
Movie The Man from London manekýnka Magda Sýkorová 1974-06-07
Movie Vražda v ulici Lourcine Micinka 1974-12-31
Movie Lesní panna lesní panna Jasana 1973-01-01
Movie Srdce na lane Unknown 1973-09-07
Movie Magnolia Unknown 1972-01-01
Series F. L. Věk Josefina Dušková 1971-09-12
Movie Charleyova teta Amy 1970-01-19
Series Bližní na tapetě Unknown 1970-02-21
Movie A Killer on the Tracks Trojanová 1970-08-14
Movie The Matches of a Beautiful Dragoon Dragičová 1970-12-24
Movie Třináctá komnata Unknown 1969-04-25
Movie Volanie démonov Černeková 1968-03-14
Movie Úřad paní Campilliová 1968-01-03
Movie Death Behind a Curtain tanečnice Milada Havlová 1967-03-17
Movie Murder Czech Style Alice Pokorná 1967-02-24
Movie The End of Agent W4C Alice 1967-10-06
Movie The Phantom of Morrisville Hanibal's fiancee 1966-07-15
Movie Closely Watched Trains The countess 1966-11-18
Movie Never Strike A Woman... Even with A Flower Unknown 1966-12-01
Movie Lemonade Joe Tornádo Lou 1964-10-16
Movie Darbujan and Pandrhola Marijánka, Klofátova žena 1960-06-10
Movie The Princess with the Golden Star Florindella 1959-12-18
Movie O lidech okolo stolu Unknown 1958-01-01
Movie Tenkrát o vánocích Unknown 1958-12-05
Movie Zlatý pavouk Irena 1957-02-22
Movie Strakonický dudák Unknown 1955-12-16
Movie Výstraha Unknown 1954-06-04
Movie Plavecký mariáš Unknown 1953-04-24
Movie Štika v rybníce Unknown 1952-03-14
Movie Veliká příležitost Unknown 1950-04-14