Image of Luba Skořepová

Luba Skořepová

Luba Skořepová, her own name Libuše Skořepová, (* September 21, 1923, Náchod - † 23 December 2016, Prague) was a Czech actress, writer, playwright, long-time member of the National Theater in Prague. Her first name, Libuše, was often truncated to "Ljuba", which made the nickname "Luba". From 1942 to 1944 she studied acting at the Prague Conservatory. After the liberation, she worked in the Jindřich Honzla Young and in the ND Study (1945-1948). After his extinction in 1948 he became a member of the National Theater drama. His last performance on the National Theater Plays took place on June 18, 2014 at the Gogoles Revolution. During the sixty-six years of acting in the local ensemble she performed 140 roles. In addition to the National Theater, in the theaters Metro, Ypsilon, Rubin, Řeznická, in the Municipal Theaters of Prague and others. Her first husband was actor Josef Pehr, second writer Pavel Hanuš (1928 - 1991). But Skořepová remained free. (Wikipedia)


Read bio at tmdb | Read bio at Wikipedia
Born:
Sep 21, 1923 In Náchod, Czechoslovakia
Movie/TV Credits:
63
First Appeared:
In the movie Právě začínáme 1946-11-08
Latest Project:
Movie Alone 2017-09-21
Known For
Poster of Čapkovy kapsy
Poster of The Rain Fairy
Poster of Náměstíčko
Poster of Co je doma to se počítá, pánové...
Filmography
Movie Alone Luba Skořepová 2017-09-21
Movie 40 let s Chalupáři Unknown 2015-01-01
Series Čapkovy kapsy Unknown 2011-09-04
Movie The Rain Fairy Herbewomen 2010-02-11
Movie Český Honza Unknown 2007-12-19
Series Náměstíčko 2004-09-06
Movie Out of the City babička 2000-10-05
Movie Milenec lady Chatterleyové Unknown 1998-11-25
Movie Rok na vsi Unknown 1997-01-18
Movie Ptačí král Unknown 1997-03-23
Movie O kumburské Meluzíně čarodějnice Hudrlína 1995-01-01
Movie Too Loud A Solitude Countess 1995-03-30
Movie Hora jménem Andělská 1993-01-01
Movie The Immortal Woman hraběnka 1993-11-25
Movie Byli jsme to my? 1991-03-01
Movie Zálety koňského handlíře Unknown 1991-06-22
Movie The Gentle Barbarian žena s kočárkem 1990-09-01
Movie Princezna Slonbidlo bludička Želmíra 1990-01-01
Movie Stačí stisknout 1989-01-01
Movie Rakovina vůle Unknown 1989-01-01
Movie Bludiště 1989-01-01
Movie Půl pejska Unknown 1987-01-01
Series Strom pohádek Unknown 1987-01-01
Movie Ohnivé ženy mezi námi Čiperná 1987-12-29
Movie Hlava plná slunce Unknown 1986-01-01
Movie Černá punčocha Unknown 1986-01-01
Movie Čarovné dědictví Agáta 1986-10-01
Movie Stalo se jedné neděle Unknown 1985-01-01
Movie O líné Nitce a prstýnku s rubínem 1984-01-01
Movie Kočičí hra Myška, sousedka 1984-06-10
Movie Darmošlap z Nemanic a princezna Terezka Unknown 1983-01-01
Movie Evo, vdej se! Unknown 1983-01-01
Movie Člny proti prúdu Unknown 1982-06-24
Movie Kdo chce kam... 1981-01-01
Movie Sluníčko na houpačce Unknown 1981-01-01
Movie Co je doma to se počítá, pánové... Hermína Nováková 1980-11-01
Movie Přehlídka dobré pohody Unknown 1980-01-01
Series Arabela Ježibaba z perníkové chaloupky 1980-12-25
Movie I'll Be Good, Old Man! paní Piklová 1979-07-01
Movie Padavka Unknown 1978-06-08
Movie On the Great River Vranka 1978-11-11
Movie Hadrián z Římsů Jenovefa 1976-01-01
Movie Krejčí Šajtle Dobrodruh Unknown 1975-01-01
Series Chalupáři Aranka 1975-11-23
Movie Night of Orange Fires Unknown 1975-03-01
Movie Tři nevinní teta Nora 1973-01-01
Movie Princess Goldilocks Komorná 1973-01-28
Movie Bitva o Hedviku Unknown 1972-11-03
Movie Bližní na tapetě: Tatínek Unknown 1971-01-01
Movie Tvář pod maskou Unknown 1971-01-08
Movie Přehlídce velím já! úřednice 1969-06-20
Movie Bellevue herečka 1969-06-25
Series Klapzubova jedenáctka Unknown 1968-01-06
Movie Spravedlnosti se meze nekladou 1966-09-21
Series Tři chlapi v chalupě Unknown 1963-04-07
Movie Higher Principle Unknown 1960-09-19
Movie Blázni mezi námi magistra 1955-01-01
Movie Kutasek and Kutilka Kuťásek 1954-12-31
Movie Pan Habětín odchází 1949-10-28
Movie The Portrait Martina Jordánová 1948-01-09
Movie Žijí mezi námi 1948-01-01
Movie Portáši Unknown 1947-10-24
Movie Právě začínáme 1946-11-08