Image of Gálvölgyi János

Gálvölgyi János

Gálvölgyi János (Budapest, 1948. május 26. –) Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, parodista, szinkronszínész, érdemes művész. Miután elvégezte az általános iskolát, a Madách Gimnáziumban folytatta tanulmányait. Kitanulta a fényképész szakmát, majd 1967–68-ban a Révai Nyomda kemigráfus (klisékészítő) fényképészeként dolgozott. Az 1968-as Ki mit tud? című kulturális tehetségkutató műsorban tűnt fel parodistaként. 1973-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, karrierje a Thália Színházban indult. 1993-ban átszerződött a Madách Színházba, azóta is a társulat tagja. Elsősorban komikus darabokban játszik, rendkívüli népszerűségnek örvend. A Rádiókabaré és a Heti Hetes című tévéműsor rendszeres vendége, saját műsora, a Gálvölgyi Show havonta volt látható az RTL Klubon. Műsorvezető a Klubrádióban. Szinkronszínészként is kedvelt, Benny Hill, illetve Harry Klein (Derrick) állandó magyar hangja volt. Szülei Gálvölgyi János és Gumbinger Mária. Nős, felesége Gálvölgyi (született: Gács) Judit, műfordító, akivel 1971-ben kötötték össze az életüket. Két gyermekük született: 1973-ban Eszter, 1975-ben Dóra. Apósa Rodolfo, a híres bűvész volt. Hobbija a bohócgyűjtés. Forrás: Wikipédia


Read bio at tmdb | Read bio at Wikipedia
Born:
May 26, 1948 In Budapest, Hungary
Movie/TV Credits:
12
First Appeared:
In the series Sakk, Kempelen úr! 1976-11-09
Latest Project:
Series Krisztofóró 2022
Known For
Poster of Krisztofóró
Poster of A Fox's Tale
Poster of Le a fejjel!
Poster of The Treasure of Swamp Castle
Filmography
Series Krisztofóró Krisztofóró 2022
Series Keresztanyu Sótonyi Frigyes rendőr főkapitány 2021-01-03
Movie A Fox's Tale Vuk 2008-04-17
Movie Le a fejjel! Pohárnok 2005-03-02
Movie Rap, revü, Rómeó Uncle Dodi 2004-01-04
Series Pasik! Unknown 2000-03-31
Movie Dollybirds Simon bá 1997-02-20
Movie Üvegvár a Mississippin Unknown 1987-01-01
Movie Charlie nénje Babberley 1986-01-01
Movie The Treasure of Swamp Castle Menyus / Gazsi bácsi / Strázsa / Papagáj (voice) 1985-04-11
Movie My First Two Hundred Years Unknown 1985-02-28
Series Sakk, Kempelen úr! Engelmann 1976-11-09